KOMPOSTIRANJE
Skoro trećina našeg otpada je organski ili bio-otpad. Kompostiranje je jeftin i prirodan proces koji pretvara kuhinjski i vrtni (zeleni) otpad u vrijednu sirovinu bogatu hranjivim tvarima za svaki vrt. Kompost je izuzetno hranjiv proizvod za vrt koji je jednostavno napraviti i upotrebljavati. Sastoji se od svega što biljkama treba, uključujući dušik, fosfor i kalij te pomaže u zaštiti tla koja su jako kisela ili lužnata.
Za kompostiranje nije potreban veliki prostor ni ulaganja i svatko može sam napraviti svoj reciklažni kutak. Osim vrtnog zelenila kompostirati možemo i kuhinjski otpad tj. ostatke voća i povrća te ostali biorazgradivi otpad.
ŠTO SVE MOŽEMO STAVITI U KOMPOST?
Preporučena je mješavina “zelenih sastojaka” i “smeđih sastojaka” u omjeru 2 naprama 1 ili 1 naprama 1.
“ZELENI” – sastojci bogati dušikom, ubrzavaju razgradnju i osiguravaju vlažnost kompostne hrpe
- vrećice čaja
- pokošena trava
- ostaci voća i povrća
- kora voća i povrća
- staro cvijeće
- ljekovito bilje-kopriva, stolisnik, maslačak i kamilica
- talog kave i filter vrećice
“SMEĐI” – sastojci bogati ugljikom, usporavaju truljenje, omogućuje prozračnost hrpe
- karton i papir bez otiska
- kutije od jaja
- zamašćen papir
- suho lišće
- piljevina
- slama i sijeno
- grančice, kora od drveta
- borove iglice
Za kompostiranje je bitno pronaći pravo mjesto za spremnik.
Relativno sunčano mjesto na ravnom tlu je prikladno. Također, bitno je da sav materijal usitnimo prije stavljanja u komposter.
Potrebno je 9-12 mjeseci da kompost bude spreman za upotrebu, a tijekom tog perioda poželjno je dodavati nove zeleno-smeđe sastojke.
Kompost je spreman za upotrebu nakon što se pretvori u taman i mrvljiv materijal svježeg i zemljanog mirisa, nalik na gusto i vlažno tlo. Ukoliko kompost izgleda grudičasto i sadrži grančice i komadiće ljuski jaja – to je u redu. Može se upotrijebiti kako bi obogatio gredice vrta i povrtnjaka, posude s biljem ili nahranio travnjak.
I NAŠ GRAD RAZVRSTAVA OTPAD
ONO ŠTO NE BI SMJELO BITI U KOMPOSTERU:
- meso
- kuhano povrće
- mliječni proizvodi
- pelene
- bolesne biljke
- životinjski izmet
- lišće oraha
- bojano ili lakirano drvo
- biootpad koji je bio u dodiru s naftom, benzinom, uljanim i zaštitnim bojama