Kompostiranje

KOMPOSTIRANJE

Skoro trećina našeg otpada je organski ili bio-otpad. Kompostiranje je jeftin i prirodan proces koji pretvara kuhinjski i vrtni (zeleni) otpad u vrijednu sirovinu bogatu hranjivim tvarima za svaki vrt. Kompost je izuzetno hranjiv proizvod za vrt koji je jednostavno napraviti i upotrebljavati. Sastoji se od svega što biljkama treba, uključujući dušik, fosfor i kalij te pomaže u zaštiti tla koja su jako kisela ili lužnata.

Za kompostiranje nije potreban veliki prostor ni ulaganja i svatko može sam napraviti svoj reciklažni kutak. Osim vrtnog zelenila kompostirati možemo i kuhinjski otpad tj. ostatke voća i povrća te ostali biorazgradivi otpad.

ŠTO SVE MOŽEMO STAVITI U KOMPOST?

Preporučena je mješavina “zelenih sastojaka” i “smeđih sastojaka” u omjeru 2 naprama 1 ili 1 naprama 1.


“ZELENI” – sastojci bogati dušikom, ubrzavaju razgradnju i osiguravaju vlažnost kompostne hrpe

 

  • vrećice čaja
  • pokošena trava
  • ostaci voća i povrća
  • kora voća i povrća
  • staro cvijeće
  • ljekovito bilje-kopriva, stolisnik, maslačak i kamilica
  • talog kave i filter vrećice

“SMEĐI” – sastojci bogati ugljikom, usporavaju truljenje, omogućuje prozračnost hrpe

 

  • karton i papir bez otiska
  • kutije od jaja
  • zamašćen papir
  • suho lišće
  • piljevina
  • slama i sijeno
  • grančice, kora od drveta
  • borove iglice

Za kompostiranje je bitno pronaći pravo mjesto za spremnik.

Relativno sunčano mjesto na ravnom tlu je prikladno. Također, bitno je da sav materijal usitnimo prije stavljanja u komposter.

Potrebno je 9-12 mjeseci da kompost bude spreman za upotrebu, a tijekom tog perioda poželjno je dodavati nove zeleno-smeđe sastojke.

Kompost je spreman za upotrebu nakon što se pretvori u taman i mrvljiv materijal svježeg i zemljanog mirisa, nalik na gusto i vlažno tlo. Ukoliko kompost izgleda grudičasto i sadrži grančice i komadiće ljuski jaja – to je u redu. Može se upotrijebiti kako bi obogatio gredice vrta i povrtnjaka, posude s biljem ili nahranio travnjak.

I NAŠ GRAD RAZVRSTAVA OTPAD

ONO ŠTO NE BI SMJELO BITI U KOMPOSTERU:

  • meso
  • kuhano povrće
  • mliječni proizvodi
  • pelene
  • bolesne biljke
  • životinjski izmet
  • lišće oraha
  • bojano ili lakirano drvo
  • biootpad koji je bio u dodiru s naftom, benzinom, uljanim i zaštitnim bojama