Ponovna uporaba

Podsjetimo se koliko se proizvoda ili njihovih dijelova može ponovo koristiti.

U današnjem se konzumerizmu lako odričemo predmeta koji se uz nikakve ili manje preinake mogu ponovno koristiti, u iste ili druge svrhe. Ako promislimo možemo li nekako drugačije upotrijebiti proizvod prije nego ga odbacimo, značajno smanjujemo količinu otpada.


Pronađi novu vrijednost i upotrijebi ponovo

 

Kad koristimo neki proizvod u njegovom izvornom obliku za istu ili za neku novu svrhu, to nazivamo ponovnom uporabom. Ponovnim korištenjem proizvoda smanjujemo količine proizvedenog otpada, pozitivno utječemo na okoliš i prirodu, ali i na socijalne te ekonomske aspekte društva.

Primjeri ponovne uporabe:

  • Iskorištene staklenke možemo koristiti skoro neograničeno, za zimnicu ili skladištenje suhe hrane ili kao idealnu posudu za ponijeti gablec na posao
  • Brojna druga ambalaža, a osobito plastična, može se također ponovo koristiti.
  • Ne odbacujmo odjeću koju više ne nosimo. Prvo je pokušajmo preoblikovati jer možda može biti korisna.
  • Ako staru odjeću olako odbacimo propuštamo je iskoristiti u svim onim situacijama kad nam treba neka stara krpa za čišćenje. Oni spretniji lako će od starog tekstila izraditi platnene vreće po osobnoj mjeri, idealne za odlazak na tržnicu ili dućan.
  • Možda vaša odjeća više nije dobra za vas, ali može biti korisna nekom drugom. Poklonite, donirajte ili razmijenite odjeću i obuću, kao što je to uobičajeno za knjige i udžbenike, igračke, elektroničku opremu ili druge kućanske uređaje
  • Mnoge uređaje koristimo povremeno ili rijetko. Razne alate za uređivanje i popravke možemo dijeliti sa susjedima, međusobno posuđivati ili zajednički kupiti.
  • Vrjedniji smo ako popravimo uređaj koji koristimo nego ukoliko kupujemo novi. Brojni kućanski aparati, bijela tehnika pa i elektronički uređaji predviđeni su za manje popravke kojima vraćaju izgubljenu funkcionalnost.
  • Namještaj se također može popraviti ili mu se uz malo promišljanja može naći nova namjena.
  • Nevjerojatno je koliko je današnjih uređaja i igračaka ovisno o baterijama. Umjesto da neprestano kupujemo i odbacujemo opasni otpad – baterije, možemo koristiti baterije koje se mogu puniti.

I NAŠ GRAD RAZVRSTAVA OTPAD